I januari blev det en snabbvisit till Berlin i samband med att en bil skulle köpas i Potsdam och importeras till Sverige. Från Potsdam styrde vi in mot Berlin på den motorväg som under kalla kriget var den väg på vilken man från Västtyskland kunde nå Västberlin. Efter en kort sträcka svängde vi av motorvägen för att undersöka en plats som är full av spår från en annan tid, då Europa såg annorlunda ut. Platsen var under sextiotalet den viktiga Allied Checkpoint Bravo, en av två gränskontrollstationer där trafiken mellan Västtyskland och Västberlin kontrollerades och övervakades. 1969 ändrades Autobahns sträckning och platsen övergavs. Kvar i skogen finns resterna av en kilometerlång sträcka motorväg, kontrollbyggnader, vägrestaurang, en vägbro och en järnvägsbro. På www.dunklarum.nu finns bilder från platsen.

Väl inne i Berlin under seneftermiddagen höll vi oss i väst ett tag innan vi körde till hotellet Westin Grand vid Friedrichstrasse. På kvällen blev det restaurangbesök och promenad genom forna Östberlin.

Eftersom vi hade tillgång till bil passade vi på att spontanköra ut i Berlins östra delar, bl a Marzahn. Lunchen på restaurangen Domklause blev avslutningen på detta korta besök, och bilresan hem påbörjades.


 

 

Bilen uthämtad från bilaffären

Precis svängt av motorvägen och hittat fram till den camping som numera ligger på området längs Teltowkanalen som förr var hårt övervakat pga gränsen.

Ett f.d. vakttorn längs kanalen. Används numera som tvättstuga för campinggäster.

Rester av Berlinmuren månne?

Vid forna Checkpoint Bravo. Borta vid träden ligger en bro som fortfarande har sin vägbeläggeningen med vita markeringar kvar.

I bakgrunden syns delar av gränskontrollstationen Checkpoint Bravo. Hit flyttades den efter att motorvägen 1969 ändrat sträckning.

Längd Kurfurstenstrasse.

Hungriga.

Slappar på hotellrummet en stund.

Våningsplanen på Westin Grand

I loungen på Westin Grand

I loungen på Westin Grand

Biltur genom öst. Monument över Ernst Thälmann.